СРЕДЊА ШКОЛА
"СВЕТИ САВА"
Нушићева 12a/I, БЕОГРАД
ЗАПОШЉАВАЊЕ У НЕМАЧКОЈ И АУСТРИЈИ
АКРЕДИТАЦИЈА 022-05-00086/2012-03

3.Софиа Тепшић Робледо


Ученица другог разреда наше школе, Софиа Тепшић Робледо, средином маја ове школске године је, на задовољство својих наставника, учествовала у излагању радова у Регионалном центру за таленте Београд ИИ. За њен истраживачки рад под називом ВЕТРОПАРКОВИ - Енергија ветра чланови комисије су имали само речи хвале.

У овом истраживачком раду писала је о заштити животне средине, конкретно, о ветру као обновљивом извору енергије, о његовом утицају на околину и живи свет, ради одређивања позитивног и негативног утицаја коришћења ветропаркова и ветротурбина на животну средину.

У самом истраживању поставља се низ питања – да ли су ветропаркови заиста добри у смислу мање количине загађења, колика је количина енергије коју могу произвести и колико су просторно ефикасни. Поред ментора, Софиа је имала прилику да има стручну подршку професора др Слободана Вукосавића са Електротехничког факултета у Београду, који јој је своје коментаре дао у циљу истраживања услова постављања ветропаркова у Србији. Према овом истраживању, Софиа закључује да је коришћење снаге ветра врло ефикасно, али само као додатни облик производње електричне енергије. Након сазнања да се претпоставља да ће сирова нафта бити доступна, према досада откривеним налазиштима, за 15 до 20 година, а угаљ и гас нешто касније, док је употреба нуклеарног горива, којег има довољно, недовољно безбедна, намеће се закључак да је значајно исраживање ефикасних начина коришћења енергије ветра. У нашој земљи су велики потенцијали за поставку ветротурбина, али би већи акценат требало ставити на исправну комбинацију са соларним панелима.

Успех рада комисија је оценила бројем бодова 46 од максималних 50, што све нас чини врло поноснима. На овај начин похваљујемо ученицу и желимо јој успеха у даљим истраживањима!

Литература:

1. Wинд Поwер бy РП Сиегел.

2. www.грађевинарство.рс (портал грађевинске индустрије) Цоммунитy Греен Енергy. Ассессмент оф сустсинабилитy индицаторс фор ренеwабле енергy тецхнологиес.

3. www.грађевинарство.рс (портал грађевинске индустрије) Цоммунитy Греен Енергy.

4. Емилиен Симонот Асоциацион Емпресариал Еолица (АЕЕ).

5. Цоммунитy Греен Енергy.

6. www.грађевинарство.рс


Copyright © 2017. by Srednja škola "SVETI SAVA"     e-mail: sssvetisava@yahoo.com