SREDNJA ŠKOLA
"SVETI SAVA"
Nušićeva 12a/I, BEOGRAD
Međutim, najveću vrednost osoblje škole posvećuje duhovnom bogaćenju svojih učenika, čemu je obilazak Avale dosta doprineo. Monumentalno obeležje Beograda, njegov verni čuvar i građevina koja grad najavljuje kilometrima daleko - Avalski toranj, jedan je od objekata koji su posećeni. Iako je većina dece upoznata sa karakteristikama ovog arhitektonskog dela, obilazak tornja i vožnja do vrha, odakle se vidi veliki deo Šumadije, predstavljali su predivno iskustvo za svakoga. Nedaleko odatle, na samom vrhu planine, nalazi se spomenik Neznanom junaku. Učenici su sa interesovanjem slušali potresnu priču o junaku iz rata koji nije mogao biti identifikovan, iako je svoj život položio za svoju i našu zemlju. Nažalost, ovo je samo jedan od brojnih vojnika sa sličnom sudbinom koje teška povest našeg naroda nije štedela, pa im se on odužio podizanjem ovog impozantnog spomenika, koji krase karijatide u vidu žena u narodnim nošnjama iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Zanimljivo je da je ovaj mauzolej sagrađen po projektu afirmisanog umetnika, vajara Ivana Meštrovića od najkvalitetnijeg jablaničkog granita. Pomen o stradanju junaka iz Prvog svetskog rata osobito je prigodan danas, kada se obeležava vek od  ovog istorijskog događaja. Mnogi učenici nisu bili upoznati sa lokacijom srednjovekovnog grada Žrnova, čiji su ostaci smešteni na padinama Avale.

Zasićeni znanjem i umorni od celodnevne šetnje, koju su pratile i sportske aktivnosti, učenici su se u popodnevnim časovima uputili u Beograd. Sutra je bio radni dan i trebalo se spremiti za nove školske izazove.
Izlet na Avali - mart 2017.


Prve dane proleća učenici Srednje škole „Sveti Sava” iskoristili su za aktivan odmor u prirodi prilikom izleta na planinu Avalu. Toplo vreme i pozitivno raspoloženje đaka učinili su ovaj obilazak okoline Beograda nezaboravnim. Predah od školskih obaveza i napornog rada, deca su našla u zagrljaju ove pitome planine, koja im je pružila mnogo mogućnosti za druženje i upoznavanje sa prirodnim i kulturnoistorijskim bogatstvom ovog dela Šumadije.

Izlet je počeo u jutarnjim satima kada su se đaci i nastavnici obreli na padinama planine, uz izazov da pešice savladaju njene strme puteljke i upoznaju se sa njenim najskrivenijim kucima. Posebnu radost učenicima pružila je prilika da oslušnu buđenje prirode i dolazak najlepšeg godišnjeg doba. Njihov prijatan žagor i vesela graja oživeli su ovu planinu koja je tokom zimskih meseci bila usamljena. Bogatstvo flore, osobito dugačke borove šume i ljubičice, čijim mirisom odiše ceo prostor, ulepšali su šetnju i probudili znatiželju dece. Avala je niža planina koju naseljava oko šeststo biljnih vrsta i na kojoj se susreću vetrovi različite jačine, što čini njenu klimu izuzetno zdravom i pogodnom za odmor i rekreaciju. Briga o zdravlju i potreba za fizičkom aktivnošću jesu obaveze kojima se deca treba naučiti i o čemu se u našoj školi osobito vodi računa.
Copyright © 2017. by Srednja škola "SVETI SAVA"   ·  e-mail: sssvetisava@gmail.com