SREDNJA ŠKOLA
"SVETI SAVA"
Nušićeva 12a/I, BEOGRAD
Branislav Černjev je rođen 1999. godine u Pančevu. Bivši je učenik naše gimnazije. Autor je nekoliko scenarija po kojima su snimljeni kratkometražni filmovi „Šta je bilo, bilo je!”, „Braća Limijer”, „Žorž Melijes”. Autor je i sva scenarija za nerealizovane dugometražne filmove: „Hladna ulica” i „Godine”.
Trenutno radi na novim dramskim tekstovima.

Reč autora o novoj knjizi:
„Kad se digne zavesa“ je knjiga koju čine tri drame: „Kraljevina Umetnost“ , „Igra ljudskih sudbina“ i ,„Škriljac“.
Ono što ćete zapaziti u prvoj drami biće apsurdnost realnog, tj. istinitog. U pitanju je estetsko-umetnička i biheviorističko-karakteristička drama 21. veka. Dugo sam se kolebao, kada sam počeo da je pišem, da li da je završim. Mnogi koji su je pročitali pre nego što sam odlučio da je zajedno sa druge dve drame objavim, davali su mi negativne kritike. Prvo pitanje čoveka školovanog iz oblasti dramske umetnosti bilo je - zašto nisi stavio da se ovo dešava u Srbiji, kada znaš u kakvoj se situaciji naša država nalazi sa Umetnošću? (“u“ sam namerno stavio velikim slovom). Odgovorio sam: „Ne želim da govorim loše o svom narodu. Želim da stvorim iluziju.“ Hteo bih ovaj komad’, iako se ničim ne može, ni po žanru, ni po karakterizaciji, već samo po jednom liku - Kralju, da uporedim sa komadom Alfreda Žarija, „Kralj Ibi“.
Druga drama, „Igra ljudskih sudbina“, nije priča o politici, iako je glavni lik političar, to jest predsednik države. Smatram da pozorišni komad u sebi ne treba da sadrži nikakav politički sadržaj, osim ako nije istorijski. Kad god odemo negde, uključimo TV, otvorimo novine, priča se o - politici. Iz čiste ironije sam stavio da glavni lik bude upravo - predsednik. Mada, svima nam je dobro poznato da odluke u državi ne donosi predsednik, već vlada. Ali, želeo sam kroz jednu tešku priču, koja se igra s ljudskim sudbinama, da ispričam da čak i kod “najmoćnijih“ ne cveta limun. Svaki čovek ima svoju priču. Ne postoji čovek koji nema probleme.
Treća, poslednja drama, je priča o čoveku. Škriljac smo svi mi. Svi bismo voleli da pobegnemo od stvarnog života, da zaboravimo na ružnu prošlost, ali to možemo samo fizički, ne i psihički. Naš mozak, ma koliko god to želeli, ne može da zaboravi ružne stvari, već može samo da prestane da razmišlja o njima. Šta se desi kada nas i najmanji detalj inspiriše na prošlost? Kako će se dva čoveka(u ovom slučaju Škriljac i Katarina) jedne večeri, da bi izbrisali tu prošlost i sagradili bolju budućnost - ispričati i rešiti stvari koje ih godinama muče, a znaju da ne mogu biti vraćene i popravljene?

Copyright © 2017. by Srednja škola "SVETI SAVA"   ·  e-mail: sssvetisava@gmail.com